Gratis CRM

door | mrt 13, 2016 | CRM

Natuurlijk is het prettig dat je CRM software gratis kan krijgen. Het scheelt een investering en je trekt je bedrijf naar een hoger plan want goed relatiebeheer, oftewel CRM is onontbeerlijk.

Is gratis crm wel gratis

Alleen is gratis CRM wel zo gratis. Als je gratis CRM intypt in Google dan kom je al snel bij CRM leveranciers terecht die “gratis” aanbieden alleen gaat het dan om een demo voor een beperkte tijd of een totaal uitgeklede versie van hun software.

Aardig om je contactpersonen in bij te houden maar op het moment dat je bijvoorbeeld etiketten aan wilt maken of emails wilt koppelen dan moet je al snel overstappen naar de betaalde versies waarin deze modules beschikbaar zijn.

Open Source

Natuurlijk zijn er de open-source varianten, Sugar CRM is er eentje van, die gratis te verkrijgen zijn alleen hangt er meestal toch een verborgen prijskaartje aan vast.

De installatie en inrichting van zo’n open-source pakket is voorbehouden aan specialisten die hun weg weten te vinden op webservers en niet onbekend zijn met Linux en al zijn varianten. Handig als je zo’n specialist in huis hebt maar de ervaring leert dat als deze vertrokken is je met een pakket blijft zitten dat moeilijk te beheren is.

Gratis CRM cloud download

Patches, updates en onderhoud

Verder is en blijft het open-source waardoor je afhankelijk bent van een community die zich er belangeloos mee bezighoudt en voor de fixes, patches en updates zorgt. Dit kan leiden tot vertragingen in het oplossen van problemen en een lange zoektocht in gespecialiseerde fora of discussiegroepen om tot een oplossing te komen. Dat is te ondervangen door met een specialist in zee te gaan die alles voor u regelt alleen verdwijnt dan al snel het “gratis CRM” idee door de kosten die daarmee verbonden zijn.

Voor kleinere bedrijven is gratis heel aantrekkelijk maar een out-of-the-box oplossing zorgt meestal voor een stuk minder gedoe en blijkt op de lange duur vaak een betere ROI te hebben.