Wat is CRM en welk soorten zijn er?

door | apr 7, 2011 | CRM

Het begrip CRM is voor veel mensen niet geheel duidelijk. Je kan er relaties mee bijhouden, etiketten uitprinten en een klantoverzicht uitdraaien. Klopt allemaal, relatiebeheer is de basis van CRM, maar er is meer.

Procesmatig

Het intensiveren van klantcontacten bijvoorbeeld of de bestaande klantenkring uitbreiden behoort tot het terrein van CRM. En dan mogen we natuurlijk het werven van nieuwe klanten niet vergeten. CRM, Customer Relationship Management, is meer dan alleen een softwarepakket installeren en adresgegevens gaan invoeren; het is een beleid dat procesmatig door de hele organisatie moet worden ingevoerd.

Aandachtsmomenten

Alle klantcontacten moeten worden bijgehouden onafhankelijk van welk kanaal ze de organisatie binnenkomen. Dit kan via de social media als Facebook of Twitter gebeuren, via de helpdesk of de oude vertrouwde e-mail. Alle aandachtsmomenten en klantcontacten worden overzichtelijk opgeslagen. De software biedt de juiste communicatiemogelijkheden met de klant aan en zorgt voor de opslag van de gegevens zodat het hele proces inzichtelijk is als er op een later tijdstip naar teruggegrepen moet worden.

Operationele CRM

Naast deze operationele CRM kan er een interpretatie gemaakt worden van de verzamelde data die intern of extern verkregen is. Een goed voorbeeld van deze analytische CRM, zoals het genoemd wordt, is een klanttevredenheidsonderzoek.

Wat is CRM en welke soorten zijn er

Collaborative CRM

En “last but not least” is er de Collaborative CRM, het inzichtelijk maken van gegevens of een gedeelte hiervan voor klanten of distributeurs. Het opvragen van factuurgegevens op de website van een energieleverancier of het bekijken van de status van een bestelling behoren tot deze vorm van CRM.

Archie CRM

Archie CRM heeft al deze vormen van CRM overigens standaard in het pakket zitten en biedt uitbreidingen om nog gedetailleerder met gegevens en invoer om te gaan.