fbpx

CRM is meer dan alleen een virtuele kaartenbak

door | nov 25, 2014 | CRM

Het ouderwetse systeem in de vorm van een kaartenbak kennen de meesten nog wel. Alle namen, adressen en contactpersonen keurig in de Rolodex om in het computertijdperk verplaatst te worden naar een Excel-sheet of een eenvoudig database-programma. Voor degenen die meer wilden kwamen er CRM-systemen om de hoek kijken waarmee relatiebeheer tot in de puntjes kon worden verzorgd.

Toch een virtuele kaartenbak?

En toch kan het zomaar gebeuren dat het kostbare CRM-systeem in de praktijk verandert in een virtuele kaartenbak. Hoe dat kan gebeuren?

Te ingewikkeld

Het gaat uiteindelijk om de gebruikers en wanneer deze het systeem te ingewikkeld vinden, is de kans klein dat ze het CRM zullen gebruiken. Trainingen in het gebruik van het gekozen CRM-systeem zijn daarom een must voor bedrijven die het maximale uit hun CRM willen halen.

CRM is meer dan een virtuele kaartenbak

Te veel systemen

We maken dankbaar gebruik van social media en e-mail naast de ouderwetse koppen koffie en afspraken. En daar gaat veel informatie verloren. Want die e-mail staat wel in de inbox van de verkoopmedewerker, maar niet in het CRM-systeem. Een CRM met een koppeling met bijvoorbeeld Outlook betaalt zich dan ook meteen terug in de vorm van meer gemak en meer relevante informatie. En dat is winst.

Geen relevante informatie

Zonder informatie geen CRM en een systeem waarin alleen de meest actuele adressen verzameld worden, is niks meer dan een virtuele kaartenbak. Een compleet klantdossier is niet voor niets één van de doelen van CRM.

Mobiel niet beschikbaar

Zeker medewerkers in de buitendienst maken graag gebruik van een smartphone of tablet. En met meerdere afspraken op een dag is het niet handig om aan het einde van de dag alle gegevens nog even in het CRM-systeem in te moeten voeren. Een CRM-pakket dat niet zorgeloos op de smartphone en tablet gebruikt kan worden, mist al snel de nodige gegevens.